Ankesat e 42 ish anëtarëve të MEK kundër drejtuesve

Mbajtja e një gjykimi për Mojahedin Khalq në Iran

Hetimi për ankesat e 42 ish anëtarëve të Mojahedin Khalq kundër anëtarëve të vjetër të grupit ka filluar. Në seancën e parë gjyqësore të kërkesave të këtyre individëve, u deklarua një pjesë e torturës fizike dhe mendore të kryer nga Mojahedin Khalq.

MEK leaders trial in Iran

Në fillim të seancës, gjykatësi Pourmoridi, ndërsa njoftoi zyrtaritetin e seancës, tha: Të pandehurit, në këtë rast, janë grupi i Hipokritëve (Muxhahedin-e Khalq), Massoud Rajavi, Maryam Rajavi, Mehdi Abrishamchi, Abolghasem Rezaei , Seyed Mohammad Seyed Mohaddesi, Majid Hariri, Mahboubeh Jamshidi, Mehdi Moradi, Mojgan Parsai, Mohammad Ali Tofighi Khaniki, Mohammad Hayati, Abbas Ali Seifipour, Hadi Roshanrovan, Alireza Jafarzadeh, Mohammad Sadegh Sadat Darbandi, Mahvash Sepehri, Azra Alavi, Azghan Alavi, Azra Alavi, Azghan Alavi, Azra Alavi, Azghan Alavi, Azra Alavi, Azghan Alavi, Azghan Alavi Gholi, Mohammad Javad Ghadiri Modarresi, Sara Samsami dhe Giti Givechian.

Ai vazhdoi: “Nëpër Francë dhe Shqipëri, ku banojnë anëtarët e këtij grupi, njoftimi u bë pas dorëzimit të peticionit.” Ne biseduam drejtpërdrejt me Ministrinë e Drejtësisë të Shqipërisë në mënyrë që ata të merrnin njoftimin e dërguar atyre përmes Ministrisë së Punëve të Jashtme.

Kreu i gjykatës tha: njoftimi u dërgua në janar të vitit 2021 dhe kanë kaluar dy muaj mundësi ligjore deri në hetim.

MEK leaders trial in Iran

Avokati i 42 ish-anëtarëve të MEK, z. Tavasoli tha në peticion: “Human Rights Watch ka siguruar një hetim të hollësishëm në lidhje me këtë, disa nga dokumentet e të cilave përmenden në peticion.”

Ai tha: “Në kohë të ndryshme, një seri udhëzimesh u janë dhënë anëtarëve të këtij grupi, një nga udhëzimet e asaj selie ishte në lidhje me sektorin shoqëror të grupit.”

Ai vazhdoi: Për shembull, Massoud Rajavi deklaron që të gjithë duhet të divorcohen nga bashkëshortët e tyre dhe të gjitha emocionet familjare duhet të jenë në anën time, të gjithë duhet thjesht të më duan dhe të jetojnë për mua.

MEK leaders trial in Iran

Një nga drejtuesit e këtij kulti, Massoud Banisadr, i cili u largua nga kulti, thotë: ‘Operacioni Forough Javidan, të cilin ne i referohemi në Iran si Operacioni Mersad, shkatërroi shpresën tonë politike, e cila për mua dhe shumë të tjerë sinjalizoi një fund ideologjik. Të gjithë u bëmë aktorë që luanim me njëri-tjetrin dhe inkurajonim njëri-tjetrin dhe pas operacionit Forough, pusi i ndershmërisë u tha plotësisht.

Tavasoli tha: “Sipas Batool Soltani, një anëtar tjetër i këshillit drejtues të grupit, gratë në këtë kult janë privuar nga të drejtat më themelore, ato nuk kanë të drejtë të martohen, e lëre më të zgjedhin një burrë, në këtë kult sepse të kesh një jetë shoqërore, të kesh gjëra private si një dhomë gjumi private, nuk kanë rëndësi dhe gratë nuk mund të shkojnë askund vetëm. Askush nuk guxoi të kritikonte organizatën, dhe shumë gra u abuzuan fizikisht ”.

MEK leaders trial in Iran

Ai vazhdoi: shfrytëzimi seksual u bë për udhëheqësin e kultit, i cili ishte Massoud Rajavi.

Ai theksoi: Sipas Human Rights Watch, ky grup përdor tre lloje burgjesh. Lloji i parë është njësi e vogël e njohur si bujtina. Lloji i dytë i burgosjes ishte brenda kampit i cili u quajt burgosje në Bengal dhe lloji i tretë ishte burgosja në të cilën gratë u torturuan fizikisht.

Avokati vazhdoi: “Rrahja me kabllo, djegia, rrahja, etj. Janë ndër torturat që pësuan viktimat e këtij grupi, të cilët janë ndër paditësit e kësaj çështjeje.” Një nga anëtarët që kishte tatuazh fjalën “nënë” në krahun e tij u detyrua ta hiqte fjalën nga dora duke e ngrohur atë.

MEK leaders trial in Iran

Ai vazhdoi: “Detyrimi për të fjetur me Massoud Rajavi, prerja e pjesëve të trupit, rrahja e rëndë dhe hedhja e copave të xhamit të nxehtë është pjesë e torturave që pësuan viktimat e këtij grupi dhe paditësit dhe u ka shkaktuar dëme psikologjike paditësve.”

Ai shtoi: Anëtarët e hipokritëve (MEK) ishin të detyruar të punonin 14 orë punë të detyruar, duke përfshirë bërjen e bujqësisë, transportit, torturave, etj., Për pak ushqim në ditë; Në shumë raste, puna e bërë nga anëtarët ishte e padobishme dhe në mënyrë që personi të mos ishte i papunë. Paditësit, në këtë rast, janë njerëz që janë dëmtuar për vite me rradhë, dhe për këtë arsye kompensimi financiar nuk mund të kompensojë kurrë jetën e humbur për këta njerëz.

Duke iu referuar deklaratës së të Drejtave të Njeriut, ai tha: “Sipas kësaj deklarate, të gjitha qeniet njerëzore kanë lindur të lirë dhe të gjithë kanë të drejtën e jetës, lirisë dhe sigurisë, dhe askush nuk mund të skllavërohet ose torturohet.” Duke pasur parasysh parimet e përfshira në Kartën e Kombeve të Bashkuara dhe faktin që këto të drejta rrjedhin nga dinjiteti i qenësishëm i personit njerëzor dhe në funksion të sa më sipër dhe rregullit themelor të përgjegjësisë civile, kërkohet lëshimi i një dënimi pas deklaratave .

Jack Turner, Geopolitica.ru

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button