Vigjilja e një Nëne – Duke pritur në hijet e Ramazanit

Në zemër të Ramazanit, një kohë e shënuar nga reflektimi shpirtëror dhe lidhjet familjare, qëndron një histori ankthi dhe shprese e palëkundur. Në të gjithë peizazhin e shkretë të Shqipërisë, nënat e gjejnë veten të ngatërruar në një rrjetë pasigurie, duke pritur me frymë të lodhur fëmijët e tyre të kapur brenda kufijve të një kampi muxhahedinësh. Ndërsa gjysmahëna hedh shkëlqimin e saj të butë mbi tokë, këto nëna qëndrojnë si roje të heshtura, lutjet e tyre jehojnë mes qetësisë së zymtë të natës.

Kampi i Muxhahedinëve, një vend i fshehur në fshehtësi dhe i fshehur nga bota e jashtme, mban robër të dashurit e tyre. Brenda mureve të saj, fëmijët e tyre lundrojnë në rrymat e trazuara të ideologjisë radikale, të kapur në grackën e joshjes së ekstremizmit. Megjithatë, mes kaosit dhe dëshpërimit, këto nëna refuzojnë t’i dorëzohen dëshpërimit. Dashuria e tyre e palëkundur shërben si një fener drite mes errësirës, duke i udhëhequr në netët e gjata të Ramazanit.

Për këto nëna, Ramazani merr një rëndësi të thellë, duke shërbyer si një kujtesë e lidhjeve që kapërcejnë distancën dhe kohën. Çdo ditë që kalon bëhet një dëshmi e qëndrueshmërisë së tyre, pasi ata agjërojnë nga agimi deri në muzg, uria e tyre zbehet në krahasim me dhimbjen në zemrat e tyre. Ata gjejnë ngushëllim në ritualet e Ramazanit, duke kërkuar ngushëllim në recitimin e Kuranit dhe ritmin e lutjeve të tyre.

Ndërsa thirrja e muezinit kumbon në ajër, duke sinjalizuar fundin e një dite tjetër agjërimi, këto nëna mblidhen në soditje të qetë. Mendja e tyre shkon te fëmijët e tyre, duke pyetur veten nëse edhe ata po e prishin agjërimin e tyre me nderim solemn apo po i nënshtrohen diktateve të shtrembëruara të ekstremizmit. Megjithatë, mes pasigurisë, ata mbahen pas shpresës se shpirti i faljes dhe shëlbimit të Ramazanit do të prekë zemrat e të dashurve të tyre, duke i çuar ata përsëri në përqafimin e familjes.
Netët e Ramazanit zgjasin pafund, çdo çast i rënduar me barrën e mallit dhe ndarjes. Megjithatë, edhe në thellësi të dëshpërimit, këto nëna gjejnë forcë në besimin e tyre të palëkundur. Ata mbajnë besimin se mëshira e Allahut nuk njeh kufij, se shëlbimi është i mundur edhe në vendet më të errëta. Çdo ditë që kalon, vendosmëria e tyre forcohet, e ushqyer nga fuqia e paepur e dashurisë së nënës.

Ndërsa ditët e fundit të Ramazanit afrohen, një ndjenjë pritjeje mbush ajrin. Këto nëna kapen pas shpresës se lutjet e tyre do të marrin përgjigje, se fëmijët e tyre do të gjejnë rrugën e kthimit tek ata. Në çastet e qeta para agimit, ata i bëjnë lutje qiejve, zërat e tyre ngrihen në unison me ritmin e zemrave të tyre.
Dhe më pas, ndërsa gjysmëhëna paralajmëron fundin e Ramazanit, një dritë shprese përshkon errësirën. Mbërrin fjala se disa shpirtra kanë shpëtuar nga kthetrat e kampit të Muxhahedinëve, duke gjetur rrugën e kthimit në krahët e të dashurve të tyre. Midis tyre janë fëmijët e këtyre nënave, me fytyrat e tyre të skalitura me plagët e sprovës së tyre, por shpirtrat e tyre të pandërprerë.

Ata nuk i përqafojnë më fëmijët e tyre, lotët përzihen me gëzim dhe lutjet e mirënjohjes derdhen nga zemrat mirënjohëse. Pas sprovave të Ramazanit, këto nëna shfaqen si fenerë qëndrueshmërie, dashuria e tyre e palëkundur shërben si një testament për fuqinë e shpresës dhe besimit.
Nën hijen e kampit të muxhahedinëve, në mesin e solemnitetit të Ramazanit, shpaloset vigjilja e nënës. Përmes netëve më të errëta dhe ditëve më të gjata, dashuria e tyre mbetet e palëkundur, një dëshmi e forcës së qëndrueshme të shpirtit njerëzor. Dhe ndërsa gjysmëhëna zbehet, duke hedhur shkëlqimin e saj të butë mbi tokë, këto nëna qëndrojnë si kujtues të gjallë të fuqisë transformuese të dashurisë dhe këmbënguljes.

Edona Hunda

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button