Mbështetësit e MEK e dinë për jopopulloritetin e tij në Iran

Një nga karakteristikat kryesore të Organizatës Muxhahedin Khalq (MKO / MEK / PMOI / Kult i Rajavit) është varësia e saj e plotë nga shtetet e huaja dhe specifikisht nga ata që janë në konflikt me qeverinë iraniane duke përfshirë SH.B.A., Izraelin dhe Arabinë Saudite. MEK i ofron shërbime armikut të armikut të tyre dhe në këmbim ata fitojnë mbështetje financiare dhe logjistike.

Ndërveprimet e pakufizuara të MEK, si një grup terrorist, me armiqtë e Iranit përmbajnë çdo veprim që mund të bëjë një forcë mercenare ose përfaqësuese.

MKO e ka ndjekur këtë model, që nga fillimi i themelimit të saj. Shembulli më i spikatur ishte lidhja e grupit me shërbimin e inteligjencës së Sindikatave Sovjetike, KGB, dhe më pas duke shërbyer si ushtri private e Sadamit në tetë vitet e luftës kundër Iranit. Bashkëpunimi me ish-diktatorin Irakian ishte diçka që grupet e tjera të opozitës të qeverisë iraniane e shmangën ose të paktën refuzuan ta zbulonin.

MEK mercenary
anësimi me armiqtë e vendeve bëri që populli iranian të urrente Muxhahedin-e Khalq.

Hetimi i arsyeve të një qëndrimi të tillë nga ana e udhëheqësve të MEK vetëm çon në një përfundim të qartë, dhe është dëshpërimi i plotë i grupit për të pasur bazën më të vogël sociale brenda popullit iranian. Ndërsa grupet e tjera të opozitës nuk janë shumë mbrapa në këtë zonë, rekordi i pajustifikueshëm i MEK nga tradhëtitë në luftë në qindra sulme terroriste kundër civilëve të pafajshëm nuk u ka lënë hapësirë atyre. Kështu, është e sigurt të thuhet se nuk do të ketë mbështetje për ta brenda Iranit dhe ato janë një nga entitetet më të urryera për popullin iranian.

Megjithëse ka prova të dokumentuara të mbështetjes së SHBA, Izraelit dhe Saudite për MEK, këto shtete vështirë se dëshirojnë që lidhjet e tyre me këtë grup terrorist të ngjashëm me kultin dhe të emëruar më parë të jenë të hapura. Ata padyshim që dinë për jopopulloritetin e grupit në mesin e publikut iranian.

Me përparimet e fundit në marrëdhëniet diplomatike të rajonit, hapja e kanaleve të drejtpërdrejta midis Iranit dhe Arabisë Saudite do të sinjalizojë një qetësim të tensioneve në të gjithë Lindjen e Mesme pas viteve të luftimeve. Përveç kësaj, ekziston një sinjal optimist nga administrata Biden që një kthim amerikan në marrëveshje midis Iranit dhe fuqive botërore mund të jetë i arritshëm.

Lajmi duket se është i tmerrshëm për udhëheqësit e Muxhahedin Khalq të cilët prej vitesh po peshkojnë në ujërat e trazuara midis Iranit dhe kundërshtarëve të tij. Armiku i armikut të tyre po del se bëhet miku i armikut të tyre!

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button