Historiku: MEK në listën terroriste të Kanadasë

Organizata Muxhahedine Khalk për shtatë vjet ishte në listën e grupeve terroriste të qeverisë së Kanadasë.

Ky grup për herë të parë më datë 26 maj 2005 u vendos në listën terroriste të Kanadasë dhe për çdo dy vjet vazhdohej gjendja e këtij grupi në listën e organizatave terroriste të Kanadasë. Mirëpo edhe Kanada duke pasuar Bashkimin Evropian dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës, e hoqi këtë organizatë terroriste nga lista zyrtare terroriste e këtij vendi.

Ministria e Sigurisë Publike e Kanadasë është organi kryesor për vendimmarrje zyrtare në lidhje me vendosjen e grupeve në listën e organizatave terroriste të këtij vendi. Ministri i sigurisë publike të Kanadasë ka thënë: “Lista e grupeve terroriste dërgon këtë mesazh zyrtar se Kanada nuk duron veprimtarinë terroriste si mbështetjen financiare ndaj terrorizmit ose individët të cilët mbështesin veprime të tilla”.

Canada
MEK në listën terroriste të Kanadasë

Raporti të cilin po e sjellim në vijim, është publikuar nga Ministria e Sigurisë Publike të Kanadasë më datë 8 gusht 2012.

Muxhahedine Khalk njihet me emra të ndryshme si:

Organizata Muxhahedine Khalk, Organizata e Luftëtarëve për Çlirimin e Popullit të Iranit, Ushtria Çlirimtare Kombëtare e Iranit, MKO, NLA, MEK, ALNI, PMOI, OMPI.

Përshkrim

Muxhahedine Khalk që është formuar në vitet 1960-ta, është një organizatë terroriste iraniane dhe pjesa më e madhe e strukturave dhe anëtarëve të saj ndodhet në Irak dhe nën mbështetjen e Sadam Husejnit Pas luftës së dytë të Gjirit Persik, pjesëtarët e Organizatës Muxhahedine Khalk janë mbledhur në një kamp në Irak. Një grup të pjesëtarëve të kësaj organizate qëndrojnë në Evropë dhe në Amerikën Veriore. Qëllimi kryesor i Organizatës Muxhahedine Khalk është rrëzimi i regjimit aktual të Iranit dhe zëvendësimi i tij me një sistem shtetëror sekularist dhe demokratik. Organizatës Muxhahedine Khalk synon të vendos në pushtet Këshillin Kombëtar të Rezistencës së Iranit, një koalicion politik i përbërë nga grupet opozitare iraniane të lidhur me Muxhahedine Khalk, si një qeveri të përkohshme dhe Maryam Rajavi si presidente të Iranit. Organizatës Muxhahedine Khalk për realizimin e këtyre qëllimeve ka kryer veprime të tilla si terror, sulme të armatosura, pengmarrje, sulme me predha dhe sulme të papritura kundër qeverisë, personelit dhe objekteve ushtarake.

Data e vendosjes në listën terroriste

26 maj 20056

Data e shqyrtimit përsëri të gjendje së MEK

22 dhjetor 2010

Duke cituar Ministrinë e Sigurisë Publike të Kanadasë./ PT

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button