një qytet i ri në Shqipëri

Masud Raxhavi, si i gjallë si i vdekur, është Vëllai i madh i gjallë

Ndërsa me shembjen e Bashkimit Sovjetik u shemb edhe diktatura komuniste, gjigandi i diktaturës është ende gjallë në disa struktura shoqërore. Mund të duket e çuditshme që bota ikonike e përshkruar në librin e George Orwellit “1984” ka përshkruar një të ardhmen të botës nën sundimin e komunizmit që praktikohet në disa pjesë të botës. Nëse jeni anëtar ose ish-anëtar i Organizatës Muxhahedinët , mund të ndodh që të ketë shumë ngjashmëri me vendin e fantazisë “Oqeania” në librin “1984” me botën reale brenda bazave tuaja, ku Moxhahedin-e Khalk mund t’ju godasë.
Mehdi Khoshhal, një ish-anëtar i Moxhahedin-e Khalk, i cili ka kaluar këtë përvojë, për këtë ka shkruar: “Isha në Turqi në vitin 1992 kur u propozova miqve libdirn “1984” të George Orwell. Kam lexuar librin tre herë gjatë gjashtë muajve. Sepse ishte shumë e ngjashme me ato të brendshmet e kultit Raxhavi, të cilat i kisha përjetuar me lëkurën time dhe eshtrat e mia”.

Speigel

George Orwell, me krijimin e një tërësie të Oqeanisë, shtoi terma dhe leksik në fjalorin anglisht, i cili njihet në fjalorin Oxford si fjalori i Orvelianëve dhe shpreh karakteristikat e një shteti totalitar në Dystopia e Ortonit.
Natyra shkatërruese e qytetit me emrin Oqeani është shumë e saktë dhe një gjë e tillë përputhet me natyrën e Muxhahedinët . Tani në vitin 2019, anëtarët e Muxhahedinët jetojnë në botën pseudo-pacifike. Kjo nuk është një strukturë pacifike dhe nuk është vetëm një shtet, por një lloj mënyre jetese që merr individualitetin nga qeniet njerëzore dhe i nënshtron ata te gjenerali dhe udhëheqësi. Në Oqeani, një udhëheqës i cili shihet vetëm në ekran dhe nuk dihet nëse ai ekziston ose nuk ekziston, quhet “vëllai i madh”, i cili është i barabartë me “vëllai Masud” në organizatën Muxhahedinët . Duket se përdorimi i fjalës vëlla apo motër për të turbulluar konceptin e familjes në mendjen e anëtarëve të komunitetit është një teknikë e suksesshme. Vëllai i madh dhe vëllai Masud injorojnë identitetin e anëtarëve dhe në qeverinë e tyre, prindërit dhe familja janë tabu që nuk duhet të thyhen kurrë, gjinia e kundërt dhe marrëdhënia me të, po ashtu janë të ndaluara.
Në botën që George Orëell në romanet Fushat e Kafshëve dhe 1984, thotë se absolutët mund të jenë komunistë, fashistë, grupe terroriste dhe radikale si ISIS dhe Muxhahedinët . Ashtu si shumë udhëheqës komunistë në vitet 1970, edhe Muxhahedinët filloi punën me lëvizjen e krahut të majtë, por pas një kohe u bë një sekt totalitar që ishte vdekjeprurës, mashtrues, urryes, agresiv dhe mashtruese.
Një nga termat krijues të George Orwell “1984”, termi “Double think” do të thotë të mendosh në mënyrë të dyanshme. Sipas kulturës së Asfordit, të menduarit me dy mënyra do të thotë njëkohësisht që ka dy besime plotësisht të kundërta në një mënyrë që të dy besojnë në të njëjtën kohë dhe në mënyrë absolute. Për shembull, në librin “1984”, partia qeverisëse ka tre slogane: “Lufta është paqe, liria është skllavëri, injoranca është pushtet”. Këto tre slogane janë shembujt më të qartë të të menduarit me dy drejtime në një shoqëri diktatoriale. Natyrisht, ka shumë shembuj të tjerë në librin e zonave shumë më të vogla të jetës së njerëzve për konceptin e të menduarit me dy drejtime.
Në organiatën Muxhahedinët , ka shumë shembuj të këtij koncepti. Më e qartë është fjala “liri”. Anëtarët e Muxhahedinët e quajnë veten luftëtarë liberalë, ndërsa ata nuk janë aspak të lirë. Ata nuk janë të lirë të hyjnë në botën e jashtme, medias së lirë, miqve dhe familjes dhe madje as nuk kanë liri intelektuale dhe duhet t’i raportojnë autoriteteve të gjitha mendimet që ata kanë në mendjen e tyre dhe kështu liria e dëshiruar e Muxhahedinët është skllavëria.
Gjithashtu, anëtarët e Muxhahedinët brenda organizatës quhen “Kurban të pashembullt”, por ata vazhdimisht i janë nënshtruar abuzimit të hapur verbal, mendor dhe fizik dhe vuajnë nga mbledhje dhe rrëfime të urryera çdo ditë, me presion masiv, fyerje dhe shpifje. Përveç kësaj, këta njerëz, sapo të largohen nga organizata quhen mercenarë të Ministrisë së Inteligjencës.
Në romanin1984, tregohet qartë se njerëzit mësojnë nga të menduarit e dyanshëm përmes presionit kolektiv dhe dëshirën për t’u përshtatur në nivelet më të larta të organizimit. Nëse dikush i identifikon këto kontradikta në strukturën e partisë – për më tepër përmendet – menjëherë bëhet subjekt i zemërimit dhe i dënimit të partisë dhe rrjedhimisht i hedhur poshtë me kushtetutë. Dhe kjo është pikërisht ajo që Moxhahedin-e Khalk po bën çdo ditë.
Në kujtimet e bëra nga Amir Jaghmai, biri i Ismail Vafa Jaghmai, në një intervistë të fundit televizive, ky proces mund të kuptohet qartë. Amir, i cili, pasi sheh mospërputhjet në organizatë, kërkoi menjëherë të largohej nga Kampi Ashraf dhe Irak, përballet me një periudhë të gjatë torturash dhe presioni kolektiv, ku edhe nëns e tij merr pjesë bashkë me të. (Linku me videon e Amir Jaghamei)
Në botën e 1984, shteti i injorancës qëndron në vend të sundimit të arsyes. Izolimi dhe pastrimi i trurit nga anëtarët e komunitetit çon në injorancë. Në Oqeani, teknologjia në formën e ekranit ka dominuar gjithmonë në të gjitha aspektet e jetës dhe vëllai i madh nëpërmjet tij kujdeset për veprimet e njerëzve.
Në organizatën Muxhahedinët , rrjetet televizive, faqet e internetit dhe faqet e rrjeteve shoqërore shtrembërojnë realitetin dhe ngatërrojnë faktet me informacione të rrejshme dhe mashtruese dhe i devijojnë anëtarët e vetë.
Në organizatën Muxhahedinët , Masud Raxavi, si i gjallë si i vdekur, ai mbete simboli i vëllait të mad të gjallë. Vëllai Masud është një koncept që udhëheqësit të organizatës po përqpien ta përcjellin në menen e viktimave të tyre.
Mazda Parsi

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button