Gazetari shqiptar: Komandantët e MEK-ut trajtojnë anëtarët e tyre si skllevër

Gazetari shqiptar ka zbuluar që komandantët e MEK i trajtojnë anëtarët e tyre si “skllevër dhe si robotë”.

Duke treguar sjelljen brutale të krerëve dhe anëtarëve të MEK-it në kampin e tyre, Gjergji Thanasi i thotë Tehran Times që ky fakt është i mjaftueshëm për të parashikuar se sa brutalisht MEK do të trajtojë popullin iranian nëse ata vijnë ndonjëherë në pushtet në Iran.

Ai beson që nëse kulti i Rajavit vjen në pushtet ata do ta shndërrojnë Iranin në një Ferr të vërtet në tokë.

Thanansi

Teksti i intervistës:

Pyetje: Ju keni pretenduar për praninë e 7,200 anëtarëve në kampin MEK në Shqipëri. Si e rriti MEK numrin e luftëtarëve të saj në territorin shqiptar midis viteve 2016 dhe 2019, ndërsa ishin numëruar 3,000 anëtarë kur mbërritën për herë të parë në Shqipëri?

Përgjigje Autoritetet shqiptare nuk kanë dhënë asnjë shifër zyrtare të saktë të anëtarëve të MEK-ut që erdhën në Shqipëri. Më e shumta që ata kanë dhë në në formë publike ishte se “disa mijëra anëtarë të MEK-ut kanë ardhur në Shqipëri midis viteve 2013 dhe 2016”. Numri 7 000 që unë bëra publik bazohet në të dhënat e publikuar nga “Instituti i Statistikave” (Instituti i Statistikave). Ky është një institucion qeveritar, drejtori i të cilit emërohet direkt nga vetë kryeministri. Ky institut publikoi shifrën e 7 000 banorëve iranianë në Shqipëri. Përveçse një numri jo të madh të diplomatëve iranianë dhe një numri iranianësh si (refugjatë, migrantë të paligjshëm) në burg ose në qendrën e refugjatëve në Kareci, praktikisht nuk ka asnjë iranian tjetër në Shqipëri, përveçse të burgosurve në kampin Ashraf 3 në Manez (Komuna e Durrësit), dmth., personeli i MEK-ut.

Kjo është një matematikë e thjeshtë që nëse ka 7 000 banorë iranianë në Shqipëri, pothuajse të gjithë janë anëtarë të MEK-ut. Në mënyrë që ju të merrni të dhëna më të sakta, mund të konsultoheni me të dhënat e publikuara nga instituti i përmendur më parë (Instituti i Statistikave). Nuk mund të spekuloj se si u rrit numri i anëtarëve të MEK. Ekziston një ndalesë zyrtare virtuale që mbulon MEK, anëtarësinë dhe aktivitetet e saj në Shqipëri. Mënyra se si ata hyjnë në Shqipëri (çfarë dokumentesh udhëtimi përdorin për të hyrë), mënyra se si largohen nga Shqipëria, ndodh që kryesisht me aeroplan nuk bëhet kurrë publike nga autoritetet shqiptare. Ne shqiptarët kemi mësuar se liderja e kultit Marjam Raxhavi herë pas here është larguar vetëm nga Shqipëria, si në rastin kur policia kufitare dhe emigracioni i Belgjikës e refuzuan atë të hynte në Mbretërinë e Belgjikës ndërsa ajo po udhëtonte nga Shqipëria në Belgjikë.

Pyetje: Pse u zgjodh Shqipëria si vendi pritës për MEK?

Përgjigje- Shqipëria u zgjodh si një vend pritës për personelin e MEK pasi u konsiderua si një rast unik i një vendi të dorës së dytë. Pothuajse asnjë vend nuk i pranoi anëtarët e MEK-ut në tokën e tyre. Edhe Vanuatu nuk pranoi të strehonte qoftë edhe një grup të vogël prej tyre. Në vitin 2013 ne pranuam pak më shumë se 200 anëtarë të MEK në Shqipëri. Z. Berisha, Kryeministri i atëhershëm i Shqipërisë gjatë ceremonisë zyrtare të mbërritjes së ambasadorit të ri iranian në Tiranë, Z. Gholamhossein Mohammadnia, i tha ambasadorit se ne kemi një mirëkuptim me UNCHR dhe partnerët tanë amerikanë që një numër i kufizuar i anëtarëve të kësaj organizate (MEK) do të vendoset në Shqipëri, ndërsa pjesa tjetër do të vendoset në vende të tjera të NATO- s ose vendet e BE të tilla si Rumania dhe Bullgaria. Kryeministri Berisha gjithashtu e pyeti nëse Ambasada iraniane ishte e gatshme t’u lëshonte dokumente udhëtimi ndonjë prej anëtarëve të MEK që dëshironin të ktheheshin në Iran. Përgjigja e ambasadorit ishte se stafi i ambasadës së tij nuk do të privonte asnjë shërbim konsullor iranian. Pastaj në 2016, pasi Sekretari Amerikan i Shtetit të atëhershëm Kerry vizitoi Shqipërinë, dhjetra e qindra anëtarë të MEK filluan të mbërrinin në Shqipëri me aeroplan të shoqëruar nga zyrtarë të UNHCR. Më vjen shumë keq, por megjithatë përshtypja ime personale ishte se vetëm qeveria shqiptare në të gjithë botën doli vullnetare te Z. Sekretari i Shtetit Kerry për të shërbyer si një strehë për atë ” plehra njerëzore “, d.m.th., ata anëtarë të MEK që mbërritën dhe u vendosen në Shqipëri.

Pyetje- A i mbikëqyr qeveria shqiptare apo Kombet e Bashkuara zhvillimet brenda kampit të MEK?

Përgjgje- Nuk ka asgjë zyrtare! As Kombet e Bashkuara dhe as qeveria shqiptare nuk kanë bërë kurrë publike ndonjë fakt se ata mbikëqyrin ose që nuk mbikëqyrin atë që ndodh brenda kampit të mbyllur të quajtur Kampi Ashraf 3 në Manez (Komunë e Durrësit). Në vitin 2018 një dokument i klasifikuar i Drejtorisë së Përgjithshme të Policisë së Shtetit u botua në shtyp. Ky dokument përmbante të dhëna dhe fakte që vërtetojnë se forca jonë policore u përpoq të mbikëqyrë anëtarët e MEK dhe aktivitetet e tyre. Megjithatë, informacioni i përfshirë në këtë dokument të rrjedhur ishte përgjithësisht i paqartë, me disa detaje ose fakte të forta. Zyrtarisht asnjë punonjës qeveritar i Shqipërisë (policia, ushtria, shërbimi sekret, inspektorët e të ardhurave të brendshme, inspektorët shëndetësorë, policia bashkiake e Bashkisë së Durrësit, inspektorët e ujit, madje edhe zjarrfikësit) nuk mund të hyjnë në kamp pa lejen e shprehur të drejtuesve të MEK. Kur ata marrin leje për të hyrë në kamp, automjetet e tyre (madje edhe veturat zyrtare të policisë me shenja policore dhe targa policie) kontrollohen plotësisht, madje edhe duke përdorur pasqyra teleskopike. Pastaj ata urdhërohen të parkojnë automjetet e tyre në një zonë të caktuar dhe ata vazhdojnë më tej këmbë. Ndonjëherë edhe mysafirë të dalluar të ftuar nga komandantët e kampit (dua të them ftesa me shkrim) kontrollohen në trup duke përdorur detektorë metali.

Kur Bashkia e Durrësit informoi MEK se ata ofruan personel dhe pajisje për të dezinfektuar kampin në mënyrë që të parandalonin çdo shpërthim të Covid-19 në kamp, ata u falënderuan pamasë por i’u refuzuan me shumë mirësjellje lejen për të hyrë në Kampin Ashraf 3.

Edhe në rast të ndonjë një shpërthimi të pandemisë, autoritetet lokale dhe madje edhe përfaqësuesit e ministrisë sonë të shëndetësisë nuk u lejuan të hynin në kampin e izoluar të MEK në Manez pranë qytetit të Durrësit. Nga këto fakte mund të imagjinohet se sa pak autoritete shqiptare mund të mbikëqyrin zhvillimet brenda kampit të MEK. Për t’i shpjeguar siç duhet opinionit publik iranian, unë do të bëj këtë krahasim: Ishte më lehtë, le të themi, për një arab iranian të hynte dhe të inspektonte pasuritë e tij tokësore gjatë pushtimit Sovjetik, në vitin 1942, sesa, le të themi, që një zyrtar shqiptar të hynte dhe të inspektonte kampin Ashraf 3 të MEK në Shqipëri në vitin 2020.

Pyetje: Cili është roli i Shteteve të Bashkuara në mbështetjen e kultit Raxhavi në Shqipëri?

Përgjigje: Ka shumë fjalë për rolin e amerikanëve në mbështetjen e “Fermës së Kafshëve” të Marjam Raxhavi në Shqipëri.

Përveç vizitës së Sekretarit të Shtetit Kerry në 2016, nuk ka asgjë, absolutisht asgjë, në formë të shkruar për të provuar dorën Amerikane ose të paktën gishtin e SHBA në cështjen e kampit Ashraf 3.

Edhe marrëveshja midis qeverisë shqiptare dhe UNHCR është mbajtur sekret. Ka shumë transparencë në lidhje me, le të themi, investimin prej 50 milion USD nga NATO (SH.B.A.) në rindërtimin e Aeroportit ushtarak të Kuçovës, megjithatë një gazetar shqiptar ose i huaj nuk mund të ketë informacion për atë marrëveshje, të drejtat dhe detyrimin të anëtarëve të kultit Raxhavi që banojnë në kampin Ashraf 3!

Megjithatë, mënyra se si anëtarët e MEK-ut hyjnë fizikisht në zyrat e Ministrisë sonë të Brendshme (ata kanë leje të posaçme), mënyra se si automjetet e tyre udhëtuan gjatë kohës së ndalimit të përdorimit të rrugës (Izolimi për shkak të pandemisë Covid-19), pa u ndaluar nga postblloqet e policisë ose të Ushtrisë Shqiptare dhe bllokimet e rrugëve do të thotë se mbrojtësi i tyre është një grup mjaft i fuqishëm për të kthyer zyrtarët shqiptarë dhe nëpunësit civilë në shërbetorë të bindur të MEK.

Sidoqoftë, asnjë gazetar shqiptar nuk ka parë as një copë letër zyrtare të lëshuar nga ambasada amerikane në Shqipëri ose ndonjë departament tjetër i administratës amerikane në lidhje me praninë e MEK në Shqipëri.

Më lejoni t’ju jap një shembull personal. Në gusht 2019, unë padita për shpifje si të pandehur Behzad Saffarin një drejtues të MEK, pasi ai kishte botuar artikuj duke më akuzuar mua si MOIS, një spiun famëkeq i Iranit.

Në një vit, gjyqtari i parë i çështjes time dha dorëheqjen jo vetëm për çështjen time, por edhe nga sistemi i drejtësisë për të ndjekur një karrierë në sektorin privat. Gjykatësi që zëvendësoi ish-in u arrestua rreth katër ditë më parë me akuza për korrupsion. Seanca për çështjen time u shty pesë herë për arsye të ndryshme. Kishte shtatë seanca dëgjimore, megjithatë nuk ka progres përtej prezantimit dhe identifikimit nga gjyqtari i palëve dhe avokatët e tyre që marrin pjesë në këtë çështje ligjore! Unë i ftoj lexuesit të përpiqen të imagjinojnë se cili është ai grupim misterioz dhe i fuqishëm që i shtyn gjykatësit shqiptarë të kthehen në kukulla ose të prishin karrierën e tyre dhe ndonjëherë edhe lirinë e tyre personale.

Pyetje: A është kulti i Raxhavit një grup pro-demokracisë?

Përgjigje Ata i trajtojnë anëtarët e tyre si skllevër dhe si robotë. Unë besoj se ky fakt është i mjaftueshëm për të kuptuar se si ata do të sillen me popullin iranian nëse vijnë ndonjëherë në pushtet në Teheran.

Unë kam vizituar Iranin dhe mund të siguroj cilindo që Irani i sotëm nuk është Parajsa në tokë, megjithatë nëse kulti i Raxhavit merr pushtetin do të thotë që Iranin do të transformohet në një “ferr” të vërtetë në tokë. Të flasësh për këtë sekt si një grup pro-demokracisë do të thotë si: të thuash një gënjeshtër të gjatë dhe të jesh krenar duke thënë një gënjeshtër të tillë!

Pyetje: Çfarë kërcënimi mund të paraqesë MEK për sigurinë kombëtare të Shqipërisë?

Përgjigje- Ushtria jonë kombëtare me vetëm 6 000 anëtarë nuk është e fortë (me 5 000 të tjerë teorikisht në rezervë). Imagjinoni për një moment që të jenë 450 000 shqiptarë me përvojë ushtarake ose ushtarakë të trajnuar për të jetuar në kampet e mbyllura në Iran. A do të ndiheni të sigurt në Iran me “mysafirë” të huaj më shumë se ushtria juaj? Tani imagjinoni që disa nga këta “mysafirë” të huaj i kanë duart e lyera me gjak (gjak iranianësh, shiitë irakianë, gjak kurdësh dhe disa madje edhe gjak amerikanësh); si ndihet një qytetar iranian në rrugë?

Ne kemi ligje shumë të forta për pastrimin e parave në Shqipëri. Si shqiptar, nuk më lejohet të transferoj as 3 000 euro tek vajza ime që studion në Gjermani pa plotësuar shumë formularë për të deklaruar origjinën e parave që po i dërgoj vajzës time. Një llogaritje e shpejt mbi vlerën e tokës dhe objekteve në Kampin Ashraf 3 arrin në 100 milion paund. Unë e sfidoj kultin e MEK-ut për të bërë publike dokumentet bankare për transferimin në Shqipëri të një pjese prej 100 milion paundësh. Si e transferuan ata atë shumë të madhe parash (të paktën në Shqipëri, konsiderohet e jashtëzakonshme) pa përdorur kanale bankare? Pse zbatimi i ligjit për pastrimin e parave zhduket në ajër kur janë në pyetje paratë e MEK-ut? Pse sundimi i ligjit nuk arrin të funksionojë për këta “mysafirë” në tokën shqiptare? !

Në vitin 2014 me ndihmën e ambasadës amerikane, Parlamenti shqiptar hartoi dhe miratoi një ligj për të ndëshkuar ashpër këdo që nxit njerëzit të bëjnë luftë kundër një vendi tjetër. “Banorët” e “Fermës së Kafshëve” të kultit Raxhavi në Shqipëri 24 orë në ditë, shtatë ditë në javë përhapin propagandë dhe i nxisin njerëzit të bëjnë luftë kundër Teheranit! Unë bëj pyetjen: A është Irani një vend apo mbase ai është një anije kozmike aliene, prandaj a është detyra e racës njerëzore të zhvillojë luftë kundër të huajve të tillë? Ne shqiptarët nuk kemi asnjë arsye për të shkuar në luftë kundër Iranit, megjithatë askush nuk përpiqet të mbështesë ligjin shqiptar të miratuar në 2014 me ndihmën dhe fondet e ambasadës amerikane në Tiranë (financimi i USAID). Pse duhet që vendi im të shndërrohet në një qendër për të bërë luftë kundër Teheranit? Me sa di unë, Irani nuk ka pushtuar as edhe një pëllëmbë të tokave shqiptare. Hera e fundit që iraniani luftoi kundër shqiptarëve ishte rreth 25 shekuj më parë kur Ushtria Persiane e Kserksit të Madh luftoi kundër Grekëve dhe disa fise Ilire aleate me qytetet-Greke (Ilirët janë paraardhësit tanë të lashtë).

Unë nuk arrij të shoh asnjë interes kombëtar shqiptar në administratën shqiptare në kuptimin e faktit se ky kulti i Raxhavit shkel ligjin e 2014 ndërsa nxit luftë kundër Teheranit. Nëse MEK dëshiron të bëjë luftë kundër Teheranit, ai mund të shkojë diku tjetër dhe të bëjë luftë kundër atdheut të tyre ashtu sic vepruan gjatë “Operacionit Mirsad”. Unë besoj fuqimisht se siguria e Shqipërisë kërcënohet nëse Shqipëria ime përdoret si një vend për të rekrutuar një ushtri kundër Iranit, një vendi të armatosur rëndë si Irani!

Pyetje: Cila është pikëpamja e popullit shqiptar ndaj MEK dhe pranisë së tij në vendin e tij?

A: Unë nuk mund të flas në emër të popullit shqiptar!/GazetaImpakt/tehrantimes/

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button