Terroristët e MEK në korridoret e të drejtave të njeriut

Organizata Mujahedin Khalq (MKO / MEK / PMOI / Kult i Rajavit) kanë qenë gjithmonë aktive në organet e të drejtave të njeriut siç është Komisioneri i Lartë për të Drejtat e Njeriut (OHCHR) në Gjenevë, Zvicër. Ndërsa aktivistët e të drejtave të njeriut duke përfshirë OJQ-të, organizatat gjysmë-qeveritare dhe përfaqësuesit e qeverisë nga e gjithë bota marrin pjesë në forume të zhvilluara në këto vende, operativët e MEK-ut zënë pritë në korridore.

Megjithëse një pjesë e konsiderueshme e veprimeve dhe aktiviteteve të pjesëmarrësve janë përshtatur me nevojat e politikës së shtetit dhe kauzave të grupeve, megjithatë është një mundësi për ata që përpiqen të përdorin literaturën e të drejtave të njeriut dhe përbërësit e saj për interesat e tyre.

Ndonjëherë ka mysafirë në këto samite dhe konferenca, të cilat në thelb nuk kanë asnjë lidhje me mekanizmat diplomatikë dhe ligjorë. Grupet si kulti shkatërrues i Rajavit që gjithmonë kanë ndërmarrë veprime me dhunë, armë, vrasje dhe krim, dhe aftësia dhe vendosmëria e tyre për akte terroriste ende vazhdojnë. MEK është një nga ato grupe agjentët e të cilit shkojnë në shtëpitë e ndryshme të Korridoreve dhe Dhomave të Këshillit të të Drejtave të Njeriut çdo ditë; pyetja është, çfarë duan këta terroristë në këtë mjedis?

MKO Terrorists

Lobi i MEK

Clearshtë e qartë se pasi u dëbuan nga territori irakian, MEK humbi shumë nga aftësitë e tyre, veçanërisht në fushën e veprimit të armatosur, dhe tani është e pashmangshme që armiku i tyre të shpëtojnë nga paragjykimi që do të thotë fundi i entitetit të tij të ngjashëm me kultin . Ata duhet të luajnë në fusha të tjera.

Institucionet e mbulimit
Nga njëra anë, lidhja midis emrit të grupit dhe aktiviteteve të saj terroriste e ka bërë të pamundur për ata që të hyjnë në Këshillin e të Drejtave të Njeriut me emrin “Mujahedin Khalq”. Nga ana tjetër, ata duan të shpëtojnë nga të dhënat e tyre, që është pikërisht shkelja e të drejtave të njeriut. Institucioni më i famshëm që i përket këtij grupi, i cili është emëruar pas Këshillit të të Drejtave të Njeriut të Kombeve të Bashkuara nga këshilli konsultativ, është “Sudvin”, e cila është një kompani e regjistruar në shtetin austriak.

Anëtarët e organizatës që janë anëtarë të këtij institucioni në Këshillin e të Drejtave të Njeriut janë njerëz si Hasan Naeb Hashem dhe Shole Zamini. Këta dy dhe anëtarët e tjerë të MEK, të tillë si Farideh Karimi, gjithashtu nuk kanë histori të komunikimit me grupin dhe udhëheqësit e tij në Internet dhe ata me sa duket e mohojnë lidhjen e tyre me këtë kult.

Rekrutimi i njerëzve nga MEK
Drejtuesit e MEK në Këshillin e të Drejtave të Njeriut, si në drejtim të ruajtjes më të mirë të mbulimit dhe mungesës së trupave, përfitojnë nga evropianët e arratisur në nevojë në Evropë. Disa nga këta njerëz kanë kaluar shumë pak kohë në punësimin e OJQ-ve dhe janë trajnuar në Këshill për avancimin e interesave të organizatës brenda Këshillit për të Drejtat e Njeriut. Këta njerëz, të zgjedhur përgjithësisht nga iranianët e pa privilegjuar, nuk kanë histori të merren me MEK.

Komunikimi me reporterët
Një nga elementët më të rëndësishëm të MEK-ut në kontekstin e Këshillit për të Drejtat e Njeriut është fuqia e tyre e afrimit! Duke iu afruar asistentëve dhe bashkëpunëtorëve të reporterëve zyrtarë të KB, agjentët e MEK përpiqen shumë të shfaqen si një burim i besueshëm i lajmeve, dokumenteve dhe informacionit. Si shembull, meqenëse Ahmad Shaheed u zgjodh si Reporter Special i Iranit, anëtarët e organizatës u përpoqën të krijonin lidhje të ngushta dhe madje jo të lidhura me ndihmësit e reporterit. Blerja e dhuratave apo edhe pagesa e ryshfetit ndihmësve të gazetarëve është një nga mënyrat e zakonshme që organizatat t’u afrohen atyre.

Formimi i dosjeve kundër Iranit
Anëtarët e MEK janë të detyruar të marrin pjesë në Kombet e Bashkuara nga minutat e para të fillimit të këshillit deri në sekondat e fundit, dhe ata gjithashtu kanë detyra të angazhohen me OJQ të tjera nga vendet e tjera, të takohen me reporterë dhe zyrtarë dhe komunikojnë, mbledhin panele të lajmeve dhe informacionit dhe mbajnë takime. Por disa anëtarë të organizatës, të tilla si Hasan Naeeb Hashem, të cilët bëjnë përpjekje për të tërhequr vëmendjen e mediave dhe figurave të të drejtave të njeriut, përpiqen të lidhen me të dënuarit dhe autorët e sigurisë brenda Iranit, dhe ata po përpiqen të rreshtohen dhe të mbledhin çështjet kundër Republikës Islamike të Iranit dhe paraqesin në KB.

Në fakt, agjentët e MEK, gjatë drejtimit të bashkëpunëtorëve brenda vendit, përpiqen të çojnë njerëzit në sjellje më radikale dhe përfundimisht të marrin dënime më të rënda gjyqësore! Kjo mund të çojë në rezultate më të mira për formimin e dosjes MEK kundër Republikës Islamike.

Aktivitetet në zona pa lidhje të Iranit
Agjentët e MEK gjithashtu kanë hyrë në çështje pa lidhje me Republikën Islamike të Iranit. Më herët, organizatorët kurrë nuk hynë në çështje që nuk kishin asnjë lidhje me Iranin. Por në samitin e fundit, agjentët e organizatës morën pjesë në të gjitha panelet e të drejtave të njeriut në Arabinë Saudite, Turqi, Siri dhe… Ata po përpiqen të lidhen me interesat e vendeve të tilla si Arabia Saudite.

Bujë promovuese që mbylli
një nga pjesët e përhershme të organizatës gjatë Këshillit të KB për të Drejtat e Njeriut ishte fillimi i medias dhe trazirave propagandistike, dhe kjo lloj lëvizje ka qenë gjithmonë e rëndësishme për MEK. Aktivistët e MEK, mobilizuan forcat e tyre të paarsimuara dhe të papërdorshme dhe i organizuan ata për një muaj për të ngritur një tubim para Kombeve të Bashkuara.

Takimi u organizua me logon dhe emrin e MEK, dhe në fakt ishte i ngjashëm me tubimet e tjera të MEK. Ishte një shfaqje për të provuar se ata ende kanë mbështetës dhe tifozë dhe ende mund të punojnë. Kjo pjesë e organizatës që ka qenë aktive për shumë vite në Kombet e Bashkuara në Gjenevë, Zvicër, është ndaluar me konsultimin e OJQ-ve kundër terrorizmit me Këshillin e të Drejtave të Njeriut për disa vjet dhe nuk është më e kualifikuar për anëtarët e MEK. Edhe pse përpjekjet e grupit për të marrë leje ende vazhdojnë.

MEK udhëton me veshje diplomatike në korridoret e Këshillit të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut, për të punuar kundër Republikës Islamike të Iranit dhe në të njëjtën kohë në emër të sponsorëve të saj shtetërorë siç është regjimi Saudit, përderisa grupi është i ndaluar të përdorë armë dhe akte të dhunshme.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button