Kush janë shënjestrat e MEK në hapësirën kibernetike?

Kush janë shënjestrat e MEK në hapësirën kibernetike?

Lidhur me teknikat mashtruese të rekrutimit të Organizatës Muxhahedin Khalq (MKO / MEK / PMOI / Kult i Rajavit), rekordi është shumë i gjatë. Në fund të viteve 1980 grupi humbi aftësinë e tij për të tërhequr bashkëpunim. Në fakt, disa mijëra atentate në rrugët e qyteteve iraniane, përveç bashkëpunimit me Saddam Hussein në luftën tetë-vjeçare midis Iranit dhe Irakut, çuan në jopopulloritet serioz të grupit në mesin e publikut iranian dhe përfundimisht procesi i rekrutimit u bë shumë i vështirë për MEK me rekordin e saj të gjerë të dhunës dhe akteve terroriste.

Prandaj, rekrutuesit e MEK përdorën kontrabandues njerëzish për të dërguar forcat e tyre në vendet fqinje të Iranit. Turqia, Pakistani, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe madje edhe vendet Evropiane të tilla si Gjermania, ishin vendet ku trafikantët e qenieve njerëzore shkonin te iranianët imigrantë apo edhe udhëtarët për t’i mashtruar ata për t’u bashkuar me MEK. Një numër i madh i anëtarëve dhe defektuesve aktualë të MEK-ut u rekrutuan nga agjentët e MEK-ut të cilët u premtuan atyre një jetë të ëndërruar në Evropë përmes anëtarësimit në MEK në Irak!

Vite më vonë, me dëbimin e grupit nga Iraku dhe zhvendosjen e tij në Shqipëri, projekti i ri për udhëheqësit e MEK ishte të përshkallëzonte kaosin dhe sabotimin në Iran. Në mënyrë që gjoja të destabilizojnë qeverinë iraniane, ata përpiqen të gjejnë operativë brenda vendit, dhe këtë herë në rrjetet sociale dhe hapësirën kibernetike. Teknikat janë të ngjashme me ato të viteve 1990 në Turqi dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

Agjentët e MEK që komunikojnë me përdoruesit brenda hapësirës kibernetike, në një nga mënyrat e tyre më të përdorura për të identifikuar dhe rekrutuar individë, ata krijojnë faqe dhe grupe me tema të përgjithshme në mënyrë që të monitorojnë reagimet dhe komentet nga përdoruesit e rrjetit social. Në këtë mënyrë ata zgjedhin objektivat e tyre.

MKO Troll Farm
Fotografi të rrjedhura që tregojnë anëtarët e MEK në punë

Si shembull, në Telegram, ata vëzhgojnë komentet e përdoruesve në grupe të ndryshme duke eksploruar reagimet e tyre ndaj çështjeve politike dhe sociale. Pas gdhendjes së një problemi shoqëror, të tilla si abuzimi, inflacioni, papunësia, etj., Duhet të shqyrtohen reagimet e njerëzve në grup. Pastaj, ata zgjedhin objektivat e tyre midis tyre. Çdo kritikë ndaj sistemit ose qeverisë konsiderohet si një mundësi që agjentët e MEK të mashtrojnë objektivat e tyre përmes një procesi të komunikimit me individë, ndonjëherë brenda disa muajve, në mënyrë që t’i përdorin ato për operacione të mëtejshme.

Hapësira e Instagram, YouTube dhe Twitter është gjithashtu vendi i aktivitetit me kohë të plotë i MEK, në të cilin ata futin përmbajtje kundër qeverisë iraniane në një larmi çështjesh politike, sociale, ekonomike, kulturore dhe fusha të tjera, me literaturë të larmishme të përshtatura për lloje të ndryshme moshës dhe opozitës politike. Ky është rezultat i vëzhgimit të saktë të reagimeve të individëve që përpiqen t’i fusin në kurth.

Vëzhgimi i postimeve dhe përmbajtjes së publikuar nga individë në rrjetet sociale, sjelljet dhe interesat e secilit person në hapësirën kibernetike janë gjithashtu mekanizma të tjerë të MEK për të zgjedhur objektivat e tyre. Në disa kanale telegrami, robotët përdoren për të zbuluar dhe identifikuar temat që janë të rëndësishme për agjendën e MEK. Këta robotë kanë aftësinë për të ekzaminuar hashtags, fjalë kyçe, apo edhe ndërhyrës të përdoruesit në një mënyrë masive, dhe janë programuar për të zbuluar shpejt përmbajtjen kundër sistemit dhe më pas t’i prezantojnë ato me agjentët e MEK në hapësirën kibernetike.

Synimet e MEK zakonisht zgjidhen nga grupet e moshave më të ulëta, pasi që njerëzit nën moshën 20 vjeç zakonisht kanë familjaritetin më të vogël me të dhënat e krimeve të grupit dhe veçanërisht tradhtinë e tij kundër shokëve të vendit të tyre.

Një kërkim i thjeshtë nga përdoruesit në hapësirën kibernetike, ose konsultimi me një të moshuar në thelb mund ta bëjë rininë të vetëdijshme për kërcënimin nga ana e MEK si një kult terrorist. Sidoqoftë, agjentët e MEK janë të aftë në manipulimin e synimeve të tyre. Kur ata prezantohen si anëtarë të MEK, prania në internet në rrjetin social bëhet përparësia e tyre për të drejtuar synimin e tyre në një mënyrë të tillë që ai ose ajo të bëjë të gjitha pyetjet dhe paqartësitë nga agjentët e MEK. Caqet e mashtruara kanë rrëfyer plotësisht se agjentët e MEK-ut kanë theksuar vazhdimisht se nëse kanë ndonjë pyetje, ata duhet ta pyesin veten!

Fatkeqësisht, mungesa e vëmendjes së duhur të paguar nga familjet për aktivitetet e fëmijëve të tyre në hapësirën kibernetike dhe rrjetet sociale, rrezikon jetën e fëmijëve të tyre. Kjo është pjesërisht për shkak të mungesës së familjaritetit të prindërve me praktikat e MEK në hapësirën kibernetike. MEK, nga ana e saj, përdor terrenin për të filluar aktivitetet e tij mashtruese.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button