Terrorizmi kibernetik i kultit Rajavi

Përdorimi i vazhdueshëm i internetit për t’u përfshirë në aktivitete kibernetike për të frikësuar dhe sabotuar arritjet politike ose ideologjike përmes aksesit të gjerë në rrjetet sociale me llogari të rreme çon në dëmtime të mëdha financiare, fizike, morale, psikologjike dhe shoqërore.

Burimet e sigurisë amerikane, përfshirë agjencitë qeveritare si Byroja Federale e Hetimit (FBI) dhe Agjencia Qendrore e Inteligjencës (CIA), kanë theksuar që organizata të shumta terroriste, të tilla si al-Kaeda dhe ISIS, përdorin internetin për të frikësuar, për ndikime politike dhe shoqërore, si dhe për të komunikuar me mbështetësit madje edhe për të tërhequr anëtarë të rinj.

Organizata Muxhahedin Khelk pas humbjes së Operacionit Forough xhavidan, pas vendosjes së armëpushimi midis Iranit dhe Irakut, pas pushtimit irakian në Kuvejt, pas pushtimit të Irakut nga SHBA-ja nga rënia e Sadam Huseinit, humbja e bazës strategjike në Ashraf të Irakut dhe transferimi në Shqipëri, bëri që kjo organizatë të humbiste natyrën e saj terroriste dhe ushtarake dhe për këtë arsye ajo u detyrua të hynte në fushën e terrorizmit kibernetik për të mos dalë nga rrethi mercenar.

Atefe Nadalian
Atefe Nadalian

Me ndryshimin e përdorimit të Organizatës Muxhahedin Khelk si një mjet në shërbim të armiqve të Iranit dhe Iranianve, aktivitetet e kësaj organizate në hapësirën kibernetike dhe rrjetet sociale u zgjeruan dhe kështu shënjestruan drejtpërdrejt sigurinë dhe qetësinë e shoqërisë iraniane.

Dhoma e kompjuterëve ose njësia kibernetike në kampin e Organizatës Muxhahedin Khelk në Shqipëri, duke krijuar llogari të rreme në rrjetet sociale si Facebook, Twitter, Instagram, etj., Përpiqet, së pari, të tërheqë sa më shumë forca të reja dhe, së dyti, për të ndikuar në opinionin publik.

I vetmi vend i lënë për të përdorur sekti Rajavi pas Irakut është hapësira kibernetike dhe propaganda e vazhdueshme politike dhe shoqërore. Me fjalë të tjera, efikasiteti i vetëm i sektit Rajavi për momentin për armiqtë është të formojnë një njësi kibernetike dhe të punojnë në rrjetet sociale.

Qëllimi i armiqve, për të cilin sekti Rajavi është mjeti i tyre, është të prodhojnë thashetheme dhe bombardime propagandistike për popullin e Iranit dhe të luajn me mendjen e iranianëve në mënyrë që atmosfera të shtrembërohet aq shumë dhe uji i pastër të bëhet aq i baltë sa të jetë e pamundur të bëhet dallimi midis të zezës dhe të bardhës.

Njësia kibernetike e kultit Rajavi në Shqipëri operon në hapësirën kibernetike sipas udhëzimeve mashtruese dhe anëtarët e organizatës janë të detyruar të punojnë ditë e natë për të provuar të zbulojnë krizat dhe tensionet, edhe pse në Iran të kufizuara.

Përvoja e evakuimit telefonik në seksionin e”lajmve” të Organizatës Muxhahedin Khelk, e cila i bënë analizë psikologjike personit, stimulim të audiencës bazuar në analizën e marrë, karakterizime fiktive dhe ndërtimin e një personaliteti tjetër dhe në fund i bëjnë personat që të besojn tek grupi, kjo njësisë kibernetike i ndimon shumë anëtarët që janë të caktuar në këtë punë. Njerëzit të cilët merren me operacione kibernetike, ose operacionet e mashtrimit në rrjetet sociale, trajnohen në dhomën e kompjuterëve me orë të tëra nga agjentët e lajmeve se si të ndikojnë në audiencën e tyre dhe se si të fitojn besimin e audiencës, Përgjithësisht preh e mashtrimit të këtyre anëtarve janë përdorues të rinj dhe pa përvojë të rrjeteve sociale, dhe secili person që bie preh e këtij mashtrimi, përdoren nga ky sekt për të mashtruar persona të tjerë, duke u dhënjë detyrë që të përdorin dhjetra personazhe të rremë në hapësirën kibernetike.

Për shkak të punës organizative dhe psikologjike të anëtarëve të njësisë kibernetike që janë trajnuar, duke krijuar llogari të rreme dhe duke përdorur fotografi të vajzave dhe djemve të rinj në profilet e tyre. Në disa raste preh e tyre janë të rinjët dhe adoleshentët e painformuar që bien preh e mashtrimve, për të bashkëpunuar më Muxhahedinet Khelk.

Hapi i parë që elementët e Rajavit në Shqipëri të punojnë në mediat sociale është të krijojnë llogari të rreme me identitete të rreme. Secili anëtar menaxhon disa llogari false në rrjete të ndryshme sociale bazuar në shpejtësinë dhe aftësinë e tyre. Këto faqe zakonisht vendosen me simbole të ndryshme nga Organizata Muxhahedin Khelk dhe me tituj të tillë si të drejtat e grave, të drejtat e fëmijëve, sportet, të drejtat e njeriut, sindikatat, etj. Në fakt, ky sekt nuk përdor emrin dhe logon e saj, duke ditur pozicionin e saj të urryer në mesin e popullit iranian.

Këto identitete të rreme përdoren për të filluar komunikimin me persona të ndryshëm në mediat sociale, dhe sa herë që një personë bie preh e propagandës së anëtarëve të Muxhahedinve dhe vazhdon të bashkëpunoj me ta, duke pasur parasysh pikëpamjet e tyre politike dhe informacionin historik, kërkojn të marin informacion se sa të dhëna kanë ata persona për historinë e krimeve , ndjekjen penale dhe tradhëtitë e Muxhahedinve Khelk, ose çfarë mendon ai për organizatën, pak nga pak i zbulohet identiteti i “Organizatës Muxhahedin Khelk”.

Përdorimi i logos dhe emrit të organizatës pas përfundimit të procesit të mashtrimit të personave ose përdoruesve të rrjeteve sociale në Iran, bëhet vetëm pasi personat mashtrohen dhe tërhiqen dhe tregojnë gatishmëri për të bashkëpunuar me këtë sekt, çdo veprim i kryer nga urdhri e Sarpol duhet të regjistrohet me emrin dhe logon e organizatës. Më saktësisht, nëse dikush bën diçka, ai duhet të thotë se kjo është nga Muxhahedin Khelk në mënyrë që udhëheqësit e organizatës të shesin raportin e veprimtarisë së tyre në Iran te shërbimet e inteligjencës armike.

Aktivitetet e sektit Rajavi në hapësirën kibernetike me identitete të rreme me qëllim rekrutimin e anëtarëve dhe kryerjen e operacioneve të përndjekjes, ndryshimin e atmosferës së protestave të unionit në trazira dhe konflikte, nxitjen e një ndjenje të pafuqisë dhe prapambetjes në shoqëri, përçarjen e llogaritjeve politike ndërkombëtare dhe rajonale dhe operacionet psikologjike, të gjitha këto bëjnë në favor të armiku.

Facebook

Ferma apo fabrika e trollave të Muxhahedinve Khelk në Shqipëri është ekspozuar vazhdimisht nga media ndërkombëtare, vitet e fundit llogaritë e rreme të organizatës janë bllokuar nga rrjete të ndryshme sociale. Kohët e fundit Associated Press njoftoi, duke cituar burime të Facebook, se të paktën 300 llogari të rreme të Muxhahedinve Khelk në Shqipëri ishin bllokuar, gjithashtu Twitter ka bërë të njëjtën gjë në të kaluarën.

Bllokimi i këtyre llogarive; nuk e mbyll fermën e trollve të Muxhahedin Khelk, e cila gjatë gjithë kohës punëson rreth 1,500 përdorues, secili me rreth 20 llogari të rreme. Por pranimi nga rrjetet sociale dhe mediat ndërkombëtare për ekzistencën e fermës së trolleve të Muxhahedinve Khelk dhe për përdorimin e llogarive të rreme është padyshim një goditje e madhe që ka çuar në reagimet histerike të sektit Rajavi.

Sot, shumica e të rinjve dhe adoleshentëve iranianë kanë një smartphone që mund të komunikojë me njerëz në të gjithë botën.Nëse nuk nuk janë në dijeni të kërcënimeve të komunikimeve të tilla, ka të ngjarë të bie në grackën e armiqve të popullit iranian. Hyrja në hapësirën kibernetike është si të shkelësh në një fushë të minuar, e cila mund të jetë jashtëzakonisht e rrezikshme pa udhëzimet e nevojshme, vetëdijen, indeksimin dhe masat paraprake.

Sigurisht, agjensitë e inteligjencës, sigurisë dhe zbatimit të ligjit të vendit, si dhe agjencitë e propagandës dhe arsimit dhe media, kryejnë detyrat e tyre në këtë drejtim, por në këtë rast të veçantë, qarqet e përgjithshme kulturore dhe artistike, shoqatat dhe jo -organizatat qeveritare, grupet politike, si dhe profesorët, mësuesit, arsimtarët, klerikët, administratorët, zyrtarët, dhe veçanërisht prindërit dhe familjet, duhet të luajnë një rol serioz. Ata së pari duhet të zotërojnë mjaftueshëm për të përdorur hapësirën kibernetike dhe më pas të transmetojnë kërcënimet e mundshme për ata me më pak përvojë.

Burimi: Atefeh Nadalian, Shoqata Nexhat,
Përkthyer nga Habilian

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button