Liderët e MEK dhe iluzioni i përmbysjes

Një seri protestash popullore (të 2017-2018) në Iran, për çështje ekonomike, krijuan iluzionin për udhëheqësit e Organizatës Muxhahedin Khalq (MEK / MKO / PMOI / Kult i Rajavit) se rrëzimi i Republikës Islamike të Iranit është afër
Në këtë drejtim, udhëheqësit mblodhën anëtarët dhe mbajtën një takim të përgjithshëm dhe lexuan mesazhin nga Massoud Rajavi (i cili është zhdukur që nga viti 2003). Emphasizedshtë theksuar se ” me rritjen e kryengritjeve shoqërore dhe formimin e njësive të rezistencës, së bashku me inflacionin e çmimeve dhe çështjet ekonomike, Republika Islamike do të rrëzohet deri në Shkurt 2019, dhe grupi do të mirëpritet nga iranianët me përshëndetje dhe përshëndetje dhe grupi do ta vendoste Maryam Rajavi në fronin e presidencës .

Fjalët e pabazuara të udhëheqësve terroristë të MEK mund të konsiderohen nga një numër perspektivash:

Së pari, protestat e brendshme ekonomike mund të konsiderohen si një dukuri e natyrshme në çdo vend. Ndonjëherë, ndoshta për shkak të zhvillimeve aktuale ndërkombëtare, një vend si Irani, në kontrast me fuqitë e ndryshme armiqësore dhe nën presion të fortë nga armiqtë, është vendosur në një situatë të vështirë dhe përballet me mangësi. Rritja e mangësive dhe kërkesave të ndryshme të jetës do të provokojë protesta dhe me eliminimin e mangësive, kushtet do të kthehen në normalitet. Duhet të kihet parasysh se Irani është një vend i pasur që, falë burimeve të tij të pasura të brendshme, ka aftësinë për të kapërcyer problemet ekonomike dhe për të kontrolluar situatën.

Së dyti, duket se udhëheqësit e MEK nuk kanë njohuri për zhvillimet ndërkombëtare dhe kapacitetet e sistemit të diplomacisë iraniane. Ata nuk janë të vetëdijshëm për faktin se Republika Islamike e Iranit ka kapacitete të hapura dhe të fshehta në arenën politike dhe marrëdhëniet ndërkombëtare dhe nëse kushtet bëhen të vështira dhe të vështira, atëherë bazuar në logjikë dhe racionalitet, Irani do të përdorë të gjitha kapacitetet e tij për të ruajtur dhe siguruar interesat kombëtare dhe siguria e vendit.

Së treti, për shumë vite, udhëheqësit e MEK, me premtimin e përmbysjes së Republikës Islamike, kanë qenë në gjendje të mbështesin natyrën e tyre dhe të sigurojnë vazhdimësi për mbijetesën e tyre politike. Por tani, pas dyzet viteve, ata ende nuk i kanë arritur qëllimet e tyre. Drejtuesit e kësaj organizate terroriste madje u thanë anëtarëve të tyre se protestat e fundit në Iran ishin shenja të përmbysjes së qeverisë.

Maryam Rajavi in Albania

Sigurisht, imagjinata ka qenë e kotë. Kjo është arsyeja pse organizata është përballur me një krizë të brendshme në muajt e fundit dhe shumë anëtarë, të zhgënjyer me premtime të pabaza, filluan të protestojnë dhe madje disa u arratisën nga kampi i Shqipërisë. Me sa duket, ndërsa situata u përkeqësua, Maryam Rajavi ka qëndruar në kamp dhe u përpoq të ruante koherencën e brendshme duke mbajtur një seri takimesh ideologjike për të parandaluar largimet e brendshme.
Rajavi përpiqet të mbajë gjallë shpresën brenda grupit me parullën “përmbysja është afër” dhe për të parandaluar fillimin e trazirave të mundshme. Ajo njoftoi shkurtin e vitit 2019 si kohën e rënies së regjimit iranian. Shkurt 2019 ishte një provë serioze për udhëheqësit e MEK.
Padyshim, pas dështimit të testit, udhëheqësve të MKO-së iu desh të prisnin për shfaqjen e krizës së brendshme. Anëtarët e mashtruar të organizatës nuk kishin asnjë motiv për të qëndruar në organizatë. Ata nuk shohin ndonjë nevojë për të qëndruar në grup ndërsa udhëheqësit premtojnë se nuk do të bëhen kurrë të vërteta.

Dr. Reza Ekhtiari Amiri, Profesor Asistent në Fakultetin e Drejtësisë të Universitetit Mazandaran

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button