Letër e Drejtorit Menaxhues të Shoqatës Nexhat drejtuar Josep Borrell Fonteles

Përfaqësues i Lartë për Politikën e Jashtme dhe të Sigurisë të Bashkimit Evropian

e Jashtme dhe të Sigurisë të Bashkimit Evropian

Z. Josep Borrell Fonteles
Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian për Punët e Jashtme dhe Sigurinë
Përshëndetje dhe Respekte

Jam Ebrahim Khodabandeh, Drejtori Menaxhues i Shoqatës Nexhat në Iran.
Shoqata Nexhat është një organizatë joqeveritare për të drejtat e njeriut e përbërë nga shumë familje, të dashurit e të cilëve janë bllokuar në një kamp të mbyllur dhe të largët të Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit (MEK) në Shqipëri. Sipas rregullave sektare dhe marrëdhënieve brenda Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit, anëtarëve të kësaj organizate u privohet çdo komunikim me familjet e tyre dhe u shkelen të drejtat më elementare njerëzore. Ju me siguri jeni në dijeni për tensionet dhe sfidat e këtyre ditëve mes qeverive të Shqipërisë dhe Iranit. Ne përpiqemi të qëndrojmë larg çështjeve politike dhe të fokusohemi vetëm në synimet tona për të drejtat e njeriut, por lloji i punës dhe synimet tona kërkojnë që të mos jemi indiferentë ndaj zhvillimeve politike në Shqipëri, të cilat janë shumë shqetësuese për familjet. Pak kohë më parë u mbajt një panel diskutimi mbi tensionet e fundit në kanalin televiziv SYRI në Shqipëri. Në tryezë morën pjesë pesë të ftuar ekspertë me mendime të ndryshme. Tema e tryezës ishte “Kërcënimet e mundshme të ardhshme të Iranit ndaj Shqipërisë”. Një nga ekspertët u shpreh qartë se Irani nuk është një kërcënim për sigurinë kombëtare të Shqipërisë, por prania dhe aktivitetet jokonvencionale të Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit në këtë vend konsiderohet një kërcënim për sigurinë kombëtare të Shqipërisë, sepse para veprimeve terroriste dhe subversive të sektit Raxhavi kundër Iranit, që drejtohen nga Shqipëria, nuk ka pasur tensione të tilla. Në emër të familjeve që janë në pritje të të dashurve të tyre, i shkrova një letër zotit Edi Rama, Kryeministrit të Shqipërisë, e cila është bashkangjitur me këtë letër.
Në fund të kësaj letre përmenda tre kërkesa shumë jetike dhe të rëndësishme të familjeve, të cilat ishin:
1.Shpërbërja e marrëdhënieve sektare brenda kampit të MEK në Shqipëri
2.Respektimi i të drejtave më elementare të njeriut për anëtarët në këtë kamp
3.Lidhja e anëtarëve të Organizatës Muxhahedinët e Popullit me botën e jashtme, veçanërisht me familjet e tyre

Këto kanë qenë dhe do të jenë kërkesa legjitime dhe të drejta të të gjitha familjeve dhe ato nuk do të zmbrapsen dhe nuk do të ndalin përpjekjet e tyre. Organizata e Muxhahedinëve të Popullit u ka shkaktuar shumë dhimbje dhe vuajtje familjeve të anëtarëve të saj. Shumica e familjeve në pritje të të dashurve të tyre humbën plotësisht shëndetin e tyre për shkak të presionit psikologjik të shkaktuar nga vitet e gjata të ndarjes, për shkak të stresit, frikës dhe shqetësimit, dhe disa për shkak të këtyre vuajtjeve vdiqën para se të takonin të dashurit e tyre. Nënat e anëtarëve të burgosur në kampin e sektit Raxhavi në Shqipëri janë në fakt viktima të harruara që nuk kanë zë. Ato e dinë se ku janë fëmijët e tyre, por nuk kanë mundësi të komunikojnë me ta për shkak të pengesave të drejtuesve të sektit Raxhavi të mbështetur nga qeveria shqiptare. Sa më i madh të jetë tensioni mes qeverisë së Shqipërisë dhe qeverisë së Iranit, organizata Muxhahedinët e Popullit, nën hijen e këtij tensioni, mund të shfrytëzojë më shumë anëtarët e saj të trushpëlarë dhe të zbatojë kërcënimet e saj ndaj gjithë Evropës në përgjithësi dhe Shqipërisë në veçanti.

I vetmi grup që përfiton nga tensioni mes Iranit dhe Shqipërisë dhe dëshiron të nxisë këto tensione është organizata Muxhahedinët e Popullit. Sekti Raxhavi po përpiqet ta vendosë qeverinë e Iranit kundër qeverisë së Shqipërisë, që në këtë mënyrë të futet në mes këmba e Amerikës, dhe nën hijen e këtyre kontradiktave dhe konfrontimeve, MEK të arrijë të marrë pushtetin në Iran. Masud Raxhavi, lideri i fshehur i Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit, në një situatë ku të gjithë po përpiqen të ulin tensionet, së fundmi në një mesazh të datës 13 shtator 2022 drejtuar qendrave rebele (skuadrave terroriste) brenda Iranit, me titull “Mobilizim dhe gatishmëri për qendrat dhe të rinjtë rebelë në të gjithë vendin”, u ka kërkuar atyre që me të gjitha forcat e tyre të kryejnë vrasje dhe shkatërrime brenda Iranit. Organizata e Muxhahedinëve të Popullit, ashtu si kërpudha pa rrënjë, mund të rritet vetëm në zbrazëtirat e tensioneve dhe kontradiktave. Si koordinator i politikës së jashtme dhe sigurisë të Bashkimit Evropian, është e nevojshme t’u kujtojmë autoriteteve shqiptare se qeveria shqiptare (e cila dëshiron të hyjë në Bashkimin Evropian) dhe gjithashtu qeveria iraniane, nuk përfitojnë nga situata aktuale dhe prej saj përfiton vetëm Organizata e Muxhahedinëve të Popullit e cila kërkon tensione dhe konflikte.

Kopjo të kësaj letre i janë dërguar edhe:
Znj. Maria Schmid, Sekretare e Përgjithshme e Shërbimit të Veprimit të Jashtëm Evropian EEAS
Z. Marcos Cornaro – Këshilltar i Parë i Sekretarit të Përgjithshëm të Shërbimit Evropian të Veprimit të Jashtëm EEAS
Autoriteteve dhe mediave shqiptare

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button